Smalec z fasoli z Tefal Companion

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Jeśli żyjecie w przekonaniu (tak jak do niedawna ja), że gotowanie to długi i żmudny proces i że doskonałe dania wymagają czasu i poświęcenia (a niejednokrotnie krwi i potu) to - UWAGA! - żyjecie w wielkim błędzie!

Odkąd w mojej kuchni zamieszkał Tefal Companion gotowanie nawet najbardziej skomplikowanych potraw stało się proste i szybkie. Zapraszam dziś na przepis na zdrowy, wegański smalec z fasoli przygotowany właśnie w robocie Tefala.




Składniki:

- 2 puszki białej fasoli
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 goździk
- 1 owoc jałowca
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki lubczyku
- duża łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:

Do misy włóż cebulę i jabłko przekrojone na pół. Załóż ostrze tnące i uruchom robota na programie manualnym na 7 poziomie na około 45 sekund. Gdy cebula i jabłko będą już rozdrobnione wlej 3 łyżki oleju a ostrze tnące zmień na mieszadło. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździk, owoc jałowca i ustaw obroty na 4, temperaturę 100 stopni i czas 4,5 minuty. Po 3 minutach dolej sos sojowy. Gdy robot zakończy pracę wyciągnij goździk, jałowiec i liście laurowe, zmień mieszadło na ostrze do wyrabiania/kruszenia i dorzuć fasolę i odrobinę soli. Miksuj na maksymalnych obrotach przez około 30 sekund - 5 sekund przed końcem dosyp majeranek i lubczyk. Smalczyk najlepiej smakuje z razowym chlebem ;-)


Smacznego!

2 komentarze :

  1. Czy próbowała Pani gotować fasolę CC? Jestem ciekawa czy czas gotowania jest krótszy niż tradycyjnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam - gotowałam fasolę na parze. Szklanka fasoli ugotowała się w 45 minut ;-)

      Usuń