Jagielnik - czyli jaglany sernik z oreo

czwartek, 22 czerwca 2017

Kuchnia wegetariańska i wegańska bardzo mnie zaskakuje. Inspiracji nie ma dosłownie końca. Czy pomyślelibyście, że można zrobić doskonały sernik na zimno bez sera, mleka, jaj i żelatyny?
Jeśli jest tu ktoś jeszcze, kto uważa, że to niemożliwe koniecznie powinien przetestować ten przepis. Tym, którzy wierzą też proponuję przystąpić do kuchennego blatu. Gwarantuję, że nie pożałujecie!



Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka sojowego
- 30 ciasteczek oreo lub innych markiz z ciemnym ciastkiem i białym nadzieniem
- czubata łyżka cukru
- dwie łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem (by nie miała gorzkiego posmaku). Ugotuj ją na gęsto w mleku sojowym i dodaj czubatą łyżkę cukru. Potrwa to około 15 minut - często mieszaj by kasza się nie przypaliła. Od każdego ciasteczka należy oddzielić krem. Zostaw cztery sztuki do dekoracji. Ciasteczka przełóż do wysokiej miski i dokładnie pokrusz - tak aby otrzymać miał. 1/3 przełóż do osobnego naczynia - posłuży nam to do posypania jagielnika. Dodaj do niego dwie łyżki oleju kokosowego i wymieszaj. Powstałą masą wyłóż małą tortownicę lub formę do tarty. Jeśli chcesz przygotować większą porcję ciasta musisz podwoić wszystkie składniki.
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj pozostały z oddzielonych ciastek krem i wszystko zblenduj na gładką masę. Jeszcze ciepłą wyłóż na ciasteczkowy spód i dokładnie rozsmaruj. Masa może kleić się do łyżki dlatego możesz pomagać sobie maczaniem jej w gorącej wodzie. Wierzch jagielnika posyp pozostałym miałem z ciastek.
Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Jeśli używasz robota Tefal Companion:
Ręcznie oddziel krem od ciastek. Ciasteczka wrzuć do misy z ostrzem do kruszenia/wyrabiania i użyj opcji turbo przez około 20 sekund.Odsyp 1/3 miału do osobnego naczynia. Dodaj dwie łyżki oleju kokosowego i ponownie użyj opcji turbo przez 20 sekund. Powstałą masą wyłóż małą tortownicę lub blachę do tarty. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem. Do czystej misy włóż ostrze do kruszenia/wyrabiania, wlej mleko sojowe i wsyp kaszę. Ustaw obroty na 2, temperaturę 100 stopni i czas na 15 minut. Gdy kasza się ugotuje dodaj pozostały z ciasteczek krem, ustaw obroty na 12 i czas na około 45 sekund. Masę wyłóż na spód, posyp pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.



Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz