Truskawki są już w przystępnej cenie więc zabrałam się wczoraj późnym wieczorem za drożdżówki z twarogiem i właśnie truskawkami. To chyba moje ulubione dodatki do ciasta drożdżowego. No obowiązkowo musiała pojawić się kruszonka i lukier. Zjadłam tylko jedną w ramach postanowienia poprawy i trzymania diety, reszta pojechała na wycieczkę w góry z moim ukochanym :-)
Składniki:
{Zaczyn}
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- łyżka cukru
{Ciasto}
- 650 g mąki
- 100 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 100 ml mleka
- 2 kurze jaja
{Farsz}
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru
- jedno żółtko
- 150 g truskawek
{Kruszonka}
- 30 g cukru
- 30 g masła
- 60 g mąki
Sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania zaczynu. W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże i cukier. Odstaw na około 15 minut. W rondlu rozpuść masło. Gdy ostatnie połącz je z pozostałymi składnikami na ciasto oraz z zaczynem drożdżowym. Po wyrobieniu odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę.
Teraz możesz przygotować twaróg. Trzeba go zmielić lub zblendować a następnie dodać cukier i żółtko i wymieszać.
OK, ciasto wyrosło wiec wyrób je jeszcze raz delikatnie i podziel na około 10 części. Formuuj je w okrągłe bułeczki. Teraz dnem szklanki zrób w każdej krater w którym znajdzie się łyżka twarogu i pokrojone w ćwiartki truskawki.
Jeśli jesteś łasuchem obsyp bułeczki kruszonką.
Piecz w piekarniku w 180 stopniach, opiekanie góra - dół przez 25 minut.
Po ostygnięciu możesz polać drożdżówki lukrem. Jego zrobienie zajmie Ci kilka sekund - dwie czubate łyżki cukru pudru wymieszaj z wciśniętym sokiem z połowy cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz