Buraczany burger

czwartek, 1 czerwca 2017

Nie tylko mięsne burgery mogą być pyszne i sycące. Dziś mam dla Was przepis na burgery z buraka. Łatwo się je robi, są zdrowe i świetnie smakują.

Składniki:
- szklanka ugotowanego ryżu brązowego
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- duży ugotowany burak
- łyżeczka suszonego tymianku
- cebula szalotka
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Buraka zetrzyj na grubych oczkach. Soczewicę i ryż rozgnieć widelcem lub potraktuj blenderem jeśli chcesz jednolitą masę. Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, buraka i rozgniecioną soczewicę połącz i dopraw. Jeśli masa będzie zbyt luźna możesz dodać dwie łyżki bułki tartej. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (opiekanie góra - dół) przez 20 minut lub smaż na patelni przez 4-5 minut z każdej strony. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami :-)

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz