Chinkali czyli gruzińskie pierożki z mięsem

sobota, 20 maja 2017

Ostatnio za namową pana Mereckiego popełniłam w swojej kuchni chinkali, czyli gruzińskie pierożki z mięsem. Zaraz ktoś powie, łeeee, co to za przepis. Moim zdaniem wyjątkowy i na pewno będę je przygotowywała częściej. Rosołek, który wydziela się podczas gotowania pierogów jest pyszny a i ich kształt zachęca do jedzenia. Koniecznie dajcie mi znać jak wam smakowały!




Składniki:
{farsz}
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula szalotka
- około 250 ml rosołu
- łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz, sól do smaku

{ciasto}
- 500 g mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- odrobina soli


Sposób przygotowania:
Mięso połącz ze sobą. Ja użyłam szynki wieprzowej i gulaszu wołowego. Szalotkę drobno posiekaj i dołącz do mięsa razem z suszonym tymiankiem. Powoli dolewaj do mięsa rosół. Należy go wmasować w mięso - masa nie może być lejąca się ale nie powinna być też sztywna. W zależności od tego jak słony był rosół dodaj odrobinę soli do smaku i dołącz świeżo zmielony pieprz.
Przygotuj ciasto: mąkę zarób z gorącą wodą, następnie dodaj olej i sól. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Pozwól mi odpocząć około 15 minut.
Teraz na kuchenkę wstaw duży garnek z osoloną wodą. W tym czasie zdążysz posklejać chinkali ;-)
Szklanką o dużej średnicy lub małą miską wykrawaj z rozwałkowanego ciasta (niezbyt cienko!) koła. Na środku każdego z nich umieść farsz (na jednego pierożka około 1 łyżki od herbaty). Zbierz ciasto i sklejaj w sakiewkę. Zrób to bardzo dokładnie by podczas gotowania nie wypłynął rosołek!
Gotuj na małym ogniu przez około 10 do 12 minut - w zależności od grubości ciasta.

Jeśli chcesz przyśpieszyć całą procedurę możesz, podobnie jak ja, użyć robota gotującego Tefal Companion.
Do misy włóż nóż do wyrabiania/kruszenia i wrzuć pocięte w większe kawałki mięso. Ustaw obroty na 9 i miel przez 20 sekund. Przełóż mięso na talerz i na to samo ostrze wrzuć cebulę - na około 7 sekund. Możesz teraz ponownie umieścić mięso w misie. Ustaw obroty na 5 i stopniowo dolewaj rosół, pod koniec wlewania wsyp również suszony tymianek. Farsz masz już gotowy!
Ciasto pójdzie nam jeszcze szybciej - wszystkie składniki wrzuć do misy, ustaw program  p2 i po 3,5 min. ciesz się idealnie wyrobionym ciastem na chinkali.
Zostaje Ci teraz je ugotować i zjeść ;-)




Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz