Wiosenne babeczki

sobota, 15 kwietnia 2017

Babeczki wiosenne to idealny przepis na mile spędzony czas w kuchni np. z najmłodszymi. Są banalnie proste i przepyszne.


Składniki:
{babeczki}
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- wydrążona laska wanilii
- 4 jaja kurze
- 1 szklanka mleka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
{do zdobień}
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie pianek marshmallow
- cukierki pudrowe w różnych kolorach

Sposób przygotowania:

Babeczki są niezwykle proste w przygotowaniu. Po prostu wrzuć do miski wszystkie składniki i dobrze wymieszaj łyżką. Nie musisz używać miksera i lepiej tego nie rób bo babeczki mogą wyjść twarde. Przełóż je do foremek na muffinki. Piecz w piekarniki ustawionym na opiekanie góra - dół przez około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy babeczki ostygną należy je udekorować. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z mascarpone i cukrem pudrem. Każdą babeczkę obłóż takim kremem. A teraz zabierz się za pianki. Przetnij je po skosie - dzięki temu otrzymasz płatki kwiatków. Układaj po 4 płatki na każdej babeczce a w środek połóż pudrowego cukierka w dowolnym kolorze. Możesz tez użyć mini marshmallow i przygotować babeczki - owieczki. W masę powtykaj pianki a z masy marcepanowej ulep głowę owcy.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz