Grillowane pieczarki nadziewane czerwoną soczewicą

czwartek, 27 kwietnia 2017

Dzień dobry! Gotowi do rozpoczęcia sezonu grillowego ;-)? Ja dziś testowałam przepisy na bezmięsne dania na grilla. A oprócz tego, że bez mięsa to jeszcze bardzo zdrowe, więc to przepis idealny także dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę.



Składniki:
- 5 dużych pieczarek
- szklanka czerwonej soczewicy
- dwa pomidory
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g startej mozzarelli
- sól, pieprz i ulubione zioła


Sposób przygotowania:
Pieczarki obierz, posól i popieprz z każdej strony. Soczewicę (nie musisz jej wcześniej namaczać) wsyp do garnka i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu często mieszając przez około 20-25 minut. Powinno zadziać się z nią tak jak z ryżem do risotto - będzie wchłaniać wodę i pęcznieć. Soczewicę możesz także przygotować w robocie (będzie to znacznie łatwiejsze niż gotowanie w garnku, bo robot sam wykona za nas całą pracę!) Tefal Cuisine Companion - w naczyniu zastosuj końcówkę do mieszania. Wsyp soczewicę i bulion. Ustaw program Slow Cook p2 i gotować przez 25 minut. Jeśli chcesz poznać robota Tefal CC koniecznie do mnie napisz (zakładka kontakt).

Gdyby jednak po tym czasie gotowania został nadmiar bulionu zwyczajnie wystarczy go zlać. Do ugotowanej soczewicy dodaj pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Wymieszaj i jeśli potrzebujesz - dopraw pieprzem i solą. Do kapelusza pieczarki wsyp niewielką ilość startej mozzarelli, na to połóż dużą łyżkę soczewicy z pomidorami. Możesz udekorować plasterkiem pomidora i posypać ulubionymi ziołami. Grilluj około 10 minut. Wspaniale smakują z jogurtem wymieszanym ze świeżo wyciśniętym czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem.


Smacznego! ;-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz