Stek z tuńczyka

czwartek, 6 kwietnia 2017

Kto ma ochotę na kawał niezłego steku ;-)? A może, tak dla odmiany, stek z tuńczyka?
Zapraszam na ekspresowy przepis!



Składniki:
- dwa steki z tuńczyka grubości około 3-4 cm
- pół łyżeczki soli
- suszony tymianek
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- dwie łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
W moździerzu rozetrzyj pieprz, sól oraz tymianek. Powstałą przyprawą natrzyj steki i odstaw na kilkanaście minut. Pod koniec tego czasu polej je oliwą z oliwek i lekko ją wklep (prawie tak jakbyście robili komuś masaż :P).


Na rozgrzaną patelnię (może być grillowa) połóż steki. Smaż maksymalnie 2 minuty na średnim ogniu z każdej strony by uzyskać wersję medium. Idealny stek ma różowy (surowy) pasek w środku. Jeśli chcesz dobrze wysmażone steki przedłuż czas o około minutę na każdą stronę. Po usmażeniu odłóż rybę na deskę na 2 minuty.
Podawaj z sałatką i risotto.



Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz