Tortille z chili con carne

czwartek, 23 marca 2017

Dzień dobry!

Czas na chwilę wymknąć się z włoskiej kuchni. Pozostajemy jednak w gorrrrących klimatach kulinarnych. Dziś na talerzu lądują tortille z chili con carne. To swego rodzaju pikantny gulasz zawinięty w pszenne placki. To co, zabieramy się do pracy?




Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- duża szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 6 szt. tortilli
- 150 g startego sera żółtego


Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmaż zmieloną wołowinę. Następnie lekko ją posól i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Paprykę pokrój w kostkę, fasolę i kukurydzę wypłucz z zalewy i dodaj do mięsa. To wszystko połącz z pomidorami i pozostałymi przyprawami. Duś przez około 25 minut na wolnym ogniu. Teraz przygotuj placki - tortillę rozłóż na dużym płaskim talerzu. Na jej środku umieść trochę startego sera żółtego. Nałóż 4-5 łyżek chili con carne i składaj jak gołąbka ;-) Wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla elektrycznego - i grilluj po około 3 minuty z każdej strony.


Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz