Arancini - włoskie krokiety ryżowe nadziewane mozzarellą i salami

czwartek, 16 marca 2017

Dzień dobry!
W mojej kuchni po raz kolejny włoski przepis. Pierwszy raz arancini jadłam podczas pobytu na Sycylii. Kuchnia tego regionu jest wyjątkowo smaczna i prosta. Taka domowa i babcina ;-)
Arancini to krokiety ryżowe nadziewane farszem. Niekiedy daje się do nich mozzarellę i salami, ragu albo groszek. Mi zdecydowanie najbardziej smakują te z ciągnącym się serem.
Zatem do dzieła!


Składniki (około 6 sztuk):
- 200 g ryżu arbirio (ryż do risotto)
- litr wody
- 35 g masła
- 3 łyżki startego parmezanu
- 70 g dojrzewającego salami
- 1/2 opakowania mozzarelli mini
- 1,5 l oleju do smażenia
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajo kurze
- pieprz i sól




Sposób przygotowania:

Litr wody zagotuj i lekko posól (około 1/2 łyżeczki). Wrzuć do wrzącej wody 200 g ryżu i gotuj na średnim ogniu na gęsto (tak jak na risotto) - zajmie to około 15 minut. Zdejmij ryż z ognia i pozostaw go na 3 minuty pod przykrywką. Po tym czasie dodaj masło i starty parmezan. Dobrze wymieszaj. Jeśli brakuje Ci soli możesz jej teraz dodać. Dodaj także świeżo zmielony pieprz. Ryż przełóż na blachę (ja użyłam tej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.



Rozprowadź go równomiernie i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie salami pokrój na drobne kostki. Przygotuj także trzy talerze: jeden na rozmącone jajko, drugi na mąkę i trzeci na bułkę tartą.
Ok a teraz najtrudniejsza część gotowania! Podziel ryż na 6 części. Każdą część nabieraj na zmoczoną wcześniej dłoń i uformuj koszyk. Umieść w nim salami i jedną kulkę mozzarelli. Teraz z koszyka musisz zrobić coś na kształt bułeczki - farsz musi znajdować się w środki. A teraz szybko obtocz kulkę w mące, następnie w odrobinie jajka i później w bułce tartej. Teraz możesz formować dowolne kształty - ja najbardziej lubię stożkowe bo takie własnie jadłam pierwszy raz na Sycylii. W garnku rozgrzej olej (jak na frytki) i gdy będzie już gorący delikatnie wrzucaj arancini. Smaż je około 8 minut na złoty kolor. Jedz gorące lub zimne! ;-)



Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz