Pesto rosso i domowy makaron

piątek, 10 marca 2017

Mmmmniam! Dziś mam dla Was iście włoski przepis. Makaron z czerwonym pesto jest chyba jednym z moich ulubionych. A jak dodamy do tego trochę oliwek to już szaleństwo.


Składniki:
{Pesto}
- szklanka suszonych pomidorów  (użyłam takich z oleju)
- cztery łyżki orzechów  (oryginalnie orzechy pionowe a u mnie nerkowce)
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki sera pecorino
- 1/3 szklanki oleju (można wykorzystać ten z suszonych pomidorów)

{Makaron}
- 4 szklanki mąki pszennej (typ nie niższy niż 500)
- 5 jaj kurzy
- 2 łyżki wody


Sposób przygotowania:
Zacznijmy od pesto. Wszystkie składniki należy potraktować blenderem lub tak jak ja najlepszym kuchennym przyjacielem  - robotem Tefal CC. (Chcesz zobaczyć jakie cuda można zrobić w tym robocie? Odezwij się do mnie przez zakładkę kontakt!). Pesto schowaj do lodówki zanim zjesz je bez makaronu :-)
Ok, teraz najtrudniejsza rzecz. Makaron... jeśli zdany jesteś na pracę bez robota kuchennego czeka Cię praca prawie jak na siłowni :-) Wyrobienie ciasta na makaron wymaga dużej krzepy i wysiłku :-) Jana wymieszaj z mąka a następnie dodaj wodę. Ugniataj do momentu aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na minimum 30 minut celem wyschnięcia. Następnie podziel je na kilka części i rozwałkuj jak najcieniej  (albo przepuść przez maszynkę do makaronu). Jeśli nie masz takiego sprzętu należy rozwałkować ciasto składać jak dywan w rulon obsypując je przy tym mąką żeby się nie skleiło. Pokrój na dowolnej grubości wstążki i pozostaw do wyschnięcia na min. 45 minut. Gotuj w dużej ilości osolonej wody przez około 1.5 minuty. Zmieszaj z pesto i gotowe! :-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz