Grillowany łosoś na cytrynowym risotto

niedziela, 5 marca 2017

Szybkie i bardzo zdrowe danie, które spokojnie można podać na uroczysty obiad czy kolację. Może, któryś z Panów zainspiruje się i przygotuje swojej ukochanej kobiecie z okazji nadchodzącego święta? ;-)


Składniki:
- dwie porcje łososia (po około 100 g)
- 100 g ryżu do risotto
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżka masła
- sok z jedne cytryny
- cebula szalotka
- pierz, sól, szczypta kurkumy
- opcjonalnie szklanka oleju


Sposób przygotowania:

Przygotuj filety z łososia. Jeśli jest na nich skóra zdejmij ją - będziesz mógł wykorzystać ją później. Natrzyj rybę solą i pieprzem i odstaw. Na maśle podsmaż ryż aż zrobi się przezroczysty. Dodaj cebulę i smaż jeszcze przez około dwie minuty. Następnie podlewaj ryż stopniowo bulionem i gotuj przez około 15 min. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i kurkumę. Na patelnię grillową lub grill elektryczny połóż łososia. Grilluj po 5 minut z każdej strony. Jeśli chcesz wykorzystać skórę, która pozostała po filetowaniu to do niewielkiego garnka wlej olej, skórę pokrój na cienkie paski i smaż przez krótką chwilę. Uzyskasz dzięki temu smaczną posypkę do łososia na cytrynowym risotto.


Smacznego ;-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz