Pizza na kalafiorowym spodzie

czwartek, 9 lutego 2017

Dziś mamy wielkie święto! Święto pizzy! Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie znam ;-)
Prosty, smaczny placek z pysznym sosem pomidorowym i serem podbił moje serce w Neapolu. Pizza, którą tam jadłam zapadła mi w pamięci (i żołądku) tak mocno, że nie mogę doczekać się kolejnego wyjazdu do Włoch.

Ale dziś wychodzę z alternatywną propozycją dla zwykłej pizzy. Przygotujemy wersję bez mąki (tak, tak bezglutenową). Do przygotowania spodu użyjemy kalafiora ;-)



Składniki:

{spód}
- średniej wielkości kalafior
- pół szklanki parmezanu lub grana padano
- 1 kurze jajo
- pieprz i sól

{sos}
- pół puszki pomidorów
- ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz

{dodatki}
- 10 plasterków salami
- 1 pomidor
- 2 pieczarki
- garść oliwek
- 1 cebula szalotka
- 1 mozzarella

Sposób przygotowania:

Kalafior potraktuj blenderem lub zetrzyj na tarce na małych oczkach. Masę zalej dwoma szklankami zimnej wody i gotuj przez około 10 minut. Następnie przelej masę przez sito i gazę i dobrze odsącz z wody. Gdy ostygnie dodaj jajko, parmezan i odrobinę soli i pieprzu do smaku i wymieszaj by składniki dobrze się połączyły. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią masę i rozłóż ją równomiernie. Piecz w piekarniku ustawionym na 180 stopni (opiekanie góra - dół) przez około 10 minut - aż się lekko zarumieni.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie podsmaż ząbek czosnku. Gdy będzie miał złoty kolor usuń go z patelni. Wlej pomidory, dodaj bazylię, szczyptę pieprzu i soli. Duś na małym ogniu przez około 8 minut.
Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i posmaruj sosem pomidorowym. Mozzarellę porwij na kawałki, poukładaj na spodzie a następnie wyłóż ulubione dodatki. Piecz w piekarniku przez 15 minut (180 stopni, opiekanie góra - dół).

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz