Suflet ziemniaczany z chipsami z bekonu

czwartek, 26 stycznia 2017

Mniam! Tak można jednym słowem określić dzisiejszy przepis na suflet ziemniaczany. Inspiracją do stworzenia go była tradycyjna babka ziemniaczana, którą jadłam ostatnio u babci. Suflet jednak jest delikatniejszy, bardziej puszysty i lekki no i PRZEPYSZNY!
Trzeba go zjadać od razu po wyciągnięciu z piekarnika więc to przepis dla niecierpliwych ;-)

{zdjęcie}

Składniki:

- 400 g ziemniaków
- 6 kurzych jaj
- 100 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- boczek surowy w plastrach

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie aż do miękkości a następnie przecisnąć je przez praskę na pure. Żółtka utrzyj i dodaj do nich ser, gałkę muszkatołową, pieprz i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Ziemniaki połącz z masą z żółtek i sera. Następnie stopniowo i bardzo delikatnie dodawaj pianę z białek. Przełóż do kokilek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą i piecz w temperaturze 190 stopni (opiekanie góra - dół) przez około 15 minut. Wykorzystaj pozostałe miejsce na blaszce i poukładaj plastry surowego boczku - po 15 minutach uzyskasz przepyszne chipsy, którymi możesz udekorować suflety. Suflet gotowy jest wtedy, gdy wystaje lekko ponad formę i ma piękny złoty kolor.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz