Róże z jabłek i ciasta francuskiego

piątek, 20 stycznia 2017

Dzień dobry! Przed nami weekend, który należałoby spędzić z dziadkiem i babcią z okazji ich święta ;-) Z pewnością wielu z Was pobiegnie z bukietem i czekoladkami ale dla tych, którzy lubią prezenty przygotowywać samodzielnie mam przepis na przepiękne i smaczne róże z ciasta francuskiego i jabłek.

 

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- dwa jabłka
- cynamon
- łyżka serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
- jedno jajo kurze

Sposób przygotowania:

Jabłka wydrąż i pokrój w plasterki. Włóż je do garnka, wlej 1/4 szklanki wody i sok z cytryny i gotuj przez około 5 minut aż zmiękną. Ciasto francuskie pokrój w paski (dłuższą stroną) grubości około 4-5 cm. Każdy z nich posmaruj serkiem mascarpone, oprósz cynamonem i cukrem pudrem. Poukładaj plasterki jabłka na wysokości połowy paska (tak, żeby połowa plasterka ze skórką wystawała powyżej ciasto). Zwiń w rulon u umieść w naczyniu żaroodpornym lub specjalnej blaszce do wypieku muffinek. Posmaruj różyczki rozmąconym jajkiem.


Piecz w temperaturze 180 stopni, opiekanie góra - dół przez około 18-20 minut. Gdy różyczki ostygną możesz je oprószyć cukrem pudrem, cynamonem lub pozostawić bez niczego.

Z takimi różami należy szybko pędzić do babci i dziadka lub zaprosić ich na kawę z deserem do siebie!



Smacznego!

A wszystkim babciom i dziadkom życzę samych pysznych i wspaniałych chwil!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz