Rozgrzewający krem soczewicy z imbirem

piątek, 13 stycznia 2017

Brrrrr! Ale zimno!
Przybywam z odsieczą z rozgrzewającym kremem z soczewicy z imbirem. Jest syty, zawiera dużo witaminy C i doskonale podkręca temperaturę ;-)
Przygotowuje się praktycznie sam, więc możecie zabrać książkę, koc i herbatę i zająć się sobą.



Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 szt. czerwonej papryki
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- szklanka czerwonej soczewicy (namoczona wcześniej przez około 12 godzin)
- starty korzeń imbiru - wielkość kciuka
- odrobina cynamonu
- kilka łyżek mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki za wyjątkiem imbiru, mleczka kokosowego i cynamonu wrzuć do garnka i gotuj przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj imbir i cynamon. Zblenduj wszystko na gładką masę. Wlej do miski i polej łyżką mleczka kokosowego lub posyp ulubionymi ziołami.



Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz