Najbardziej imprezowa noc przed nami i żeby nie paść z głodu mam dla Was świetny przepis na mini burgery. To świetna i bardzo modna forma koreczków ;-) Dzięki nim zabłyśniecie na imprezie!
Składniki:
{bułeczki}
- 2 szklanki pszennej mąki
- pół szklanki ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży instant
- łyżka masła
- kurze jajo
- sezam
{kotlety}
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
{dodatki}
- rukola
- pomidorki cherry
- 3 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dotyczące ciasta - za wyjątkiem sezamu i jaja - połącz ze sobą. Dobrze wyrób ciasto i odstaw je przykryte ścierką na około godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie, gdy wyrośnie, jeszcze raz należy je wyrobić i podzielić na niewielkie, spłaszczone kulki. Każdą z nich posmaruj roztrzepanym jajem i obsyp sezamem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 15 minut (opiekanie góra - dół).
W tym czasie przygotuj mięso. Sposób jest niezwykle prosty - należy uformować kotlety wielkości bułeczek i smażyć je na patelni bez tłuszczu - po około 2 minuty z każdej strony (sam wybierz jaki lubisz stopień wysmażenia). Na koniec oprósz kotleciki solą i świeżo mielonym pieprzem.
W misce wymieszaj majonez i ketchup. Ostygnięte i przekrojone na pół bułeczki posmaruj takim sosem i układaj kolejno: rukolę, kotlet, plaster ogórka i plaster pomidora. Każdego z burgerów nadziej na patyczek do koreczków.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz