Domowy chleb na zakwasie

niedziela, 11 grudnia 2016

Czy może być coś wspanialszego niż świeży, chrupiący i upieczony w domu chleb? Do tego masło i odrobina soli. mmmmmniam!
Zapraszam Was dziś na przepis na chleb na zakwasie, który przygotujemy samodzielnie. Jest z tym trochę zabawy ale warto podjąć wyzwanie.

Składniki:

{zakwas}
- 50 g mąki żytniej razowej
- 50 g wody
{chleb}
- 4 łyżki stołowe zakwasu
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki żytniej razowej
- 100 g dowolnych ziaren
- 500 ml ciepłej wody
- łyżka soli

Sposób przygotowania:

Robienie zakwasu trwa niestety długo - proces zajmuje 7 dni. Pierwszego dnia mieszamy wodę i mąkę w litrowym słoiku. Stosunek mąki do wody wynosi 1:1. Zostawiamy go na 24 godziny w ciepłym miejscu (około 24 stopni). Każdy kolejny dzień wygląda następująco: połowa zakwasu z dnia poprzedniego plus nowy zakwas (50 g mąki + 50 g wody). I tak przez całe siedem dni ;-)
Gdy zakwas jest już gotowy możemy przystąpić do robienia chleba.
Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin, Po tym czasie wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika (200 stopni, opiekanie góra-dół) na około 1,5 godziny.

U mnie chleb oczywiście został zjedzony przed tym jak ostygł ;-)

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz