A zatem przejdźmy do przepisu ;-)
Składniki:
- 3 golonki indycze
{do marynaty}
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki czeskiej musztardy
- łyżka oleju
- łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
{frytki}
- 2 duże bataty
- łyżka dowolnego oleju
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Golonki dokładnie umyj. W misce wymieszaj wszystkie składniki do marynaty i obtocz w nich golonki. Wsadź do lodówki na min. 12 godzin. Gdy minie ten czas (ah! jak długo!) przełóż golonki do naczynia żaroodpornego układając je kością do góry. Piecz przez godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej w 180 stopniach (opiekanie góra - dół) a następnie kolejną godzinę bez przykrycia w takiej samej temperaturze. 30 minut przed zakończeniem pieczenia na blachę wyłóż frytki z batatów. Jak je przygotować? Bataty obierz lub porządnie wyszoruj. Pokrój w słupki i skrop olejem (ja użyłam z orzechów włoskich). Posyp ziołami prowansalskimi.
Po dwóch godzinach masz pyszny, syty i zdrowy obiad!
Smacznego ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz