Golonka z indyka z frytkami z batatów

niedziela, 20 listopada 2016

Są takie dni kiedy chyba każdy z nas ma ochotę na konkretny kawał mięsa. Za mną ostatnio chodziła golonka ale że w mojej kuchni goszczą zdrowe produkty z golonki wieprzowej zrobiła się golonka indycza. Jak do tej pory rzadko sięgałam po indyka ale teraz mam zamiar się zaprzyjaźnić z tym rodzajem mięsa. Indycze golonki zachwyciły mnie swoją delikatnością i smakiem.
A zatem przejdźmy do przepisu ;-)


Składniki:
- 3 golonki indycze
{do marynaty}
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki czeskiej musztardy
- łyżka oleju
- łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
{frytki}
- 2 duże bataty
- łyżka dowolnego oleju
- zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Golonki dokładnie umyj. W misce wymieszaj wszystkie składniki do marynaty i obtocz w nich golonki. Wsadź do lodówki na min. 12 godzin.  Gdy minie ten czas (ah! jak długo!) przełóż golonki do naczynia żaroodpornego układając je kością do góry. Piecz przez godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej w 180 stopniach (opiekanie góra - dół) a następnie kolejną godzinę bez przykrycia w takiej samej temperaturze. 30 minut przed zakończeniem pieczenia na blachę wyłóż frytki z batatów. Jak je przygotować? Bataty obierz lub porządnie wyszoruj. Pokrój w słupki i skrop olejem (ja użyłam z orzechów włoskich). Posyp ziołami prowansalskimi.
Po dwóch godzinach masz pyszny, syty i zdrowy obiad!
Smacznego ;-)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz