Spóźniony ale przepyszny przepis na pełnoziarniste ciasto marchewkowe znajdziecie poniżej. Robi się je błyskawicznie, zjada równie szybko ;-)
Składniki:
2-3 marchewki
100 g masła
4 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
2 jajka
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
laska wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki cukru
kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w rondlu. W tym czasie obierz marchewkę i zetrzyj ją na wiórki. Do rozpuszczonego masła dodaj mleko, skórkę z pomarańczy (pół opakowania) i miód. Jak wystygnie dodaj jaja i dokładnie wmieszaj. W misce połącz wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, wydrążoną laskę wanilii. Wymieszaj i dodaj marchew. Orzechy drobno posiekaj i dorzuć do miski. Teraz wlej zawartość rondla i dokładnie wymieszaj.
Piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut (opiekanie góra - dół). Ciasto możesz ozdobić lukrem i pozostałą kandyzowaną skórką z pomarańczy, orzechami, cukrem pudrem lub czym tylko chcesz ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz