Słoneczne risotto z dynią i kurczakiem

czwartek, 13 października 2016

Za oknem chmury i deszcz a na moim talerzu słoneczne risotto. Połączenie włoskiego risotto, cudownie pomarańczowej dyni i kurkumy - to idealne lekarstwo na jesienną chandrę!
Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe więc uchroni nas także przed przeziębieniami ;-) Cudownie prawda?


Składniki:

- 100 g ryżu do risotto
- 100 g obranej dyni
- 100 g piersi z kurczaka
- 50 g tartego parmezanu
- jedna cebula szalotka
- 50 g masła
- natka pietruszki
- pół łyżeczki soli
- litr bulionu warzywnego
- łyżeczka kurkumy


Sposób przygotowania:

Na połowie masła podsmaż na złoty kolor dynię. Podlej bulionem i duś przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i poszatkowaną w pióra cebulę. Dopraw solą. Smaż przez 7 minut. Usmażoną dynię z kurczakiem i cebulą przerzuć do miski.  Na patelni rozgrzej pozostałe masło i wsyp ryż. Ryż należy smażyć aż będzie miał przezroczysty kolor. Następnie podlewaj go bulionem - całe gotowanie ryżu zajmie Ci około 15 minut - ryż musi wchłonąć bulion i być lekko kleisty. Pilnuj ryżu i podlewaj go na bieżąco. W zależności od rodzaju ryżu możesz zużyć mniej lub więcej bulionu. Dodaj dynię i kurczaka i kurkumę. Smaż jeszcze około minuty po czym dodaj starty parmezan. Przełóż na talerz i posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz