Idealna pierś z kaczki

piątek, 7 października 2016

Wydawać by się mogło, że pierś z kaczki jest dość oklepanym tematem i nie sprawia żadnych trudności. Otóż nic bardziej mylnego! Zrobić doskonałą kaczą pierś nie jest wcale tak prosto, wymaga to nie lada precyzji - szczególnie precyzyjnego urządzenia do odmierzania czasu ;-)
Przygotowanie nie zajmie nam dłużej niż 20 minut. Prawda, że niewiele jak na coś tak znakomitego?


Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
- sól i pieprz

Sposób przygotowania;

Piersi z kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem. Natnij skórę znajdująca się na piersiach - tylko bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa! Możesz naciąć ją dowolnie - w kratkę lub w paski, choć moim zdaniem pierwszy sposób pozwala na lepsze topienie się tłuszczu.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni - opiekanie góra - dół. Wstaw do niego naczynie żaroodporne, które w czasie obróbki piersi się nagrzeje (dzięki temu kaczka nie dozna szoku termicznego :P). Jeśli używasz żeliwnej patelni (bo jesteś szczęściarzem, który gotuje na kuchence gazowej) to pomiń punkt z naczyniem - wstawisz pierś do piekarnika razem z patelnią.
No to zaczynamy! Na zimną patelnię ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu (kuchnie indukcyjne - 6 stopień). Tłuszcz powinien się wytopić a skóra powinna stać się chrupiąca i złocista. Odwróć po tym czasie piersi na drugą stronę i smaż dokładnie minutę. Możesz dodać w tym momencie gałązki rozmarynu, które dodadzą daniu aromatu.
Teraz piersi lądują w piekarniku - ponownie skórą do dołu. Pieczemy je w 200 stopniach przez 8 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika kacze piersi powinny odpocząć przed 2-3 minuty.
Przekrój na plastry i delektuj się smakiem wspaniałego, delikatnego i rozpływającego się w ustach mięsa!



Kacze piersi możesz podawać z pieczonymi batatami, burakami czy też pieczonymi jabłkami.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz