Wytrawne ptysie

piątek, 30 września 2016

Wytrawne ptysie, bo o nich będzie dziś mowa, to przekąska, którą pokochają wszystkie głodomory ;-)
Jest prosta do zrobienia i wspaniale wygląda. Oprócz tego farsz z kurczaka, selera naciowego i papryki jest lekki i aromatyczny.


Składniki:
{ptysie}
1,5 szklanki wody
4 łyżki masla
1 szklanka mąki
4 jaja

100 g startego, twardego sera

{farsz}
2 szklanki upieczonej i pokrojonej w niewielką kostkę piersi z kurczaka
seler naciowy
papryka czerwona
dwie cebule szalotki
kopiasta łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, opiekanie góra - dół. W rondelku zagotuj wodę i masło a następnie dodaj mąkę. Intensywnie mieszaj aż masa idealnie się połączy. Przestudź ją i dodaj jaja - ubijając je mikserem - aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodaj starty ser. 
Ptysie możesz formować za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego - w niewielkie kopce.
Piecz je około 35 minut - aż będą rumiane i twarde. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika!
Wszystkie składniki farszu wymieszaj ze sobą i dopraw według uznania. Gdy ptysie się upieką przestudź je i przekrój na 1/3 wysokości. Wypełnij je farszem i zapiekaj przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz