Ciasto dyniowe

piątek, 23 września 2016

Uwielbiam jesień! Nie tylko ze względu na mnogość produktów, które można znaleźć na rynkach ale też ze względu na ten lekko nostalgiczny klimat. To chyba najlepsza pora roku dla osób, które uwielbiają zaszyć się w domu z kubkiem gorącej herbaty z malinami i cytryną, dobrą książką i kawałkiem pysznego ciasta.
I właśnie z okazji rozpoczynającej się jesieni mam dla Was przepis na aromatyczne i pięknie wyglądające ciasto dyniowe. Przepis nie jest mój, wykopałam go na jednym z portali kulinarnych - mniamniam.pl ale jest tak wyjątkowy, że postanowiłam go nieco zmodyfikować i podzielić się nim z Wami!



Składniki:
- 350 g dyni
- łyżka oleju z orzechów włoskich
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 3 kurze jaja
- pół łyżeczki soli
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- wydrążona laska wanilii
- 3 otarte goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- konfitura pomarańczowa
- 50 g orzechów włoskich
- 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szklanka cukru pudru
- sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:
Dynię skrop oleję z orzechów włoskich i wstaw do piekarnika - około 35 min. w temperaturze max. 200 stopni z użyciem termoobiegu.



Białka ubij na sztywną pianę i na koniec dodaj do nich łyżkę cukru. Żółtka, masło i cukier utrzyj mikserem lub użyj makutry (;-)). Do utartej masy dodaj przestudzoną dynię i ponownie ucieraj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mąkę, sodę i przyprawy i dokładniej zmiksuj. Na koniec masę połącz delikatnie z białkiem - użyj do tego drewnianej łyżki.
Ciasto przelej do tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni, opiekanie góra - dół przez około godzinę.














Upieczone ciasto lekko przestudź i przekrój - tak jak biszkopt do tortu. Jedną z części posmaruj konfiturą z pomarańczy i złóż ciasto w jeden kawałek.
Na koniec lukier - szklankę cukru pudru wymieszaj z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Lukier wylej na ciasto i wierzch posyp orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz