I właśnie z okazji rozpoczynającej się jesieni mam dla Was przepis na aromatyczne i pięknie wyglądające ciasto dyniowe. Przepis nie jest mój, wykopałam go na jednym z portali kulinarnych - mniamniam.pl ale jest tak wyjątkowy, że postanowiłam go nieco zmodyfikować i podzielić się nim z Wami!

Składniki:
- 350 g dyni
- łyżka oleju z orzechów włoskich
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 3 kurze jaja
- pół łyżeczki soli
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- wydrążona laska wanilii
- 3 otarte goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- konfitura pomarańczowa
- 50 g orzechów włoskich
- 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szklanka cukru pudru
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Dynię skrop oleję z orzechów włoskich i wstaw do piekarnika - około 35 min. w temperaturze max. 200 stopni z użyciem termoobiegu.

Białka ubij na sztywną pianę i na koniec dodaj do nich łyżkę cukru. Żółtka, masło i cukier utrzyj mikserem lub użyj makutry (;-)). Do utartej masy dodaj przestudzoną dynię i ponownie ucieraj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mąkę, sodę i przyprawy i dokładniej zmiksuj. Na koniec masę połącz delikatnie z białkiem - użyj do tego drewnianej łyżki.
Ciasto przelej do tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni, opiekanie góra - dół przez około godzinę.

Upieczone ciasto lekko przestudź i przekrój - tak jak biszkopt do tortu. Jedną z części posmaruj konfiturą z pomarańczy i złóż ciasto w jeden kawałek.
Na koniec lukier - szklankę cukru pudru wymieszaj z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Lukier wylej na ciasto i wierzch posyp orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz