Pasztet z dyni i ciecierzycy

piątek, 16 września 2016

Zdrowy, pyszny i błyskawiczny - taki właśnie jest pasztet z dyni i ciecierzycy. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie sprawi Wam żadnej trudności. Uwielbiam dynię - nie tylko za jej smak ale i piękny kolor, który obłędnie wygląda na talerzu.
To co, zabieramy się do pracy?



Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy (opcjonalnie w wersji dla leniwych dwie puszki)
- szklanka zblendowanej dyni
- 3 jaja
- 120 g kaszy manny
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka suszonej kolendry

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namocz na noc a następnie gotuj około 1,5 godziny. Dynię zblenduj. Połącz ze sobą wszystkie składniki - prócz ziół (je dodamy na końcu) i zblenduj na gładką masę.



Przełóż do keksówki lub naczynia żaroodpornego, które należy wysmarować oliwą i obsypać bułką tartą.



Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w opiekaniu góra - dół przez około godzinę.
Jedz gorący lub pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin.


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz