Dzień dobry! Po wakacjach, kraksach samochodowych, przygodach z zepsutym sprzętem ;-)
Na osłodę - w końcu dla niektórych przyszedł trudny, szkolny czas - babeczki z malinami i kremem z mascarpone i nutelli. Szybkie i przepyszne, znikają tak szybko, że nie zdążyłam ich sfotografować ;-)
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 jaja kurze
- 150 g malin
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- dwie duże łyżki stołowe nutelli
Sposób przygotownia:
W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego posiekną czekoladę i mieszając poczekaj aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. W misce połącz jaja, mąkę, sodę i cukier. Dodaj rozpuszczoną w maśle czekoladę. Miksuj około 2-3 minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę wykładaj łyżką do foremek do pieczenia babeczek - do 3/4 ich wysokości.
Piecz w temperturze 180 stopni przez około 20 minut.
Gdy babeczki ostygną przygotuj krem - serek mascarpone zblenduj z nutellą. Nakładaj łyżką lub rękawem cukierniczym na wierzch babeczek - tego typu ciasto lubi się zapadać więc zrobi się miejsce na krem ;-)
Udekoruj ulubionymi owocami i zajadaj ze smakiem!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz