Jaglano - kokosowe kulki (jaglane rafaello)

niedziela, 24 lipca 2016

Nie potrafię obejść się bez słodyczy. Dlatego szukam ich zdrowych zamienników - i tak zainspirowana słynnymi kulkami mocy Anny Lewandowskiej postanowiłam zrobić swoje jaglane praliny ;-) Są wystarczająco słodkie, syte - z powodzeniem zastąpią drugie śniadanie i do tego zdrowe.
Zapraszam Was na jaglane rafaello!



Składniki:
- 350 g wiórek kokosowych
- 2 litry wrzątku
- 100 g kaszy jaglanej
- 20 migdałów
- 10 daktyli (zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 minut)
- 2 łyżki syropu klonowego


Sposób przygotowania:
300 g wiórek zalej dwoma litrami wrzątku. Odstaw - najlepiej na całą noc po czym zmiksuj. Mleko przelej przez sito. Możesz je trzymać do 3 dni w lodówce - idealnie sprawdzi się do kawy, owsianki lub deserów.
Kaszę ugotuj na gęsto (jak ryż do risotto) - 100 g kaszy zagotuj w 700 ml mleka kokosowego. Gdy kasza przestygnie dodaj syrop klonowy (lub miód), 3 łyżki wiórków kokosowych, namoczone wcześniej daktyle i zblenduj wszystko na gładką masę. Formuj niewielkie kulki i w każdą wsadź po jednym migdale. Obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.
Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz