Składniki;
{ciasto}
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
{farsz}
- 1 kg szpinaku (mrożony lub świeży)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g tartego sera mozzarella
- sól, pieprz
- ser feta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Zimne masło i jajko połącz z mąką i szybko ugnieć. Ciasto wsadź do lodówki na około godzinę - to warunek by tarta się udała. W tym czasie przygotuj szpinak, tak jak lubisz - ja smażę go na łyżce masła z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Podsmażaj aż do całkowitego odparowania wody.
3 jaja, jogurt, mleko oraz gałkę muszkatołową wymieszaj w misce. Dodaj sól i pieprz - do smaku.
Wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż nim blachę do tarty (lub wcześniej rozwałkuj - moja wersja jest dla leniwych :P).
Piecz ciasto w temperaturze 190 stopni, opiekanie góra - dół przez około 15 minut z obciążeniem (możesz użyć ceramicznych kulek lub wysypać na ciasto fasolę). Po tym czasie wyłóż na wstępnie zapieczone ciasto szpinak. Jeśli masz ochotę możesz poukładać też pokrojony w kostkę ser feta. Zalej masą jajeczno - jogurtową i posyp tartą mozzarellą. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu aż ser się zarumieni.
Tartę podajemy jak lekko przestygnie lub na zimno.
Smacznego!
Koniecznie włączcie jutro o 10:45 Radio Słupsk - tarta ze szpinakiem w roli głównej!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz