Frittata - omlet z piekarnika

czwartek, 9 czerwca 2016

Dzień dobry! Cały tydzień na najwyższych obrotach więc trzeba dbać o organizm i dostarczać mu wartościowego pożywienia. Dziś zatem będzie bardzo zdrowo ale też bardzo smacznie ;-)
Mam dla Was przepis na frittatę - omlet z piekarnika. W wersji oryginalnej dodaje się żółty ser, który ja zamieniłam na półtłusty twaróg by uzyskać wersję fit.
















Składniki:
- 4 kurze jaja
- 100 g twarogu półtłustego (lub startego żółtego sera)
- 1/2 zielonej papryki
- mała cukinia
- 1 cebula
- 1/4 puszki kukurydzy
- 1 pomidor
- kilka rzodkiewek
- kilka oliwek
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki mleka


Sposób przygotowania:
Jaja roztrzep i wymieszaj z mlekiem. Dodaj łyżkę ziół prowansalskich, pieprz i sól do smaku. Rozdrobniony twaróg również wymieszaj z masą jajeczną. Warzywa pokrój (tak jak lubisz najbardziej - ja uwielbiam duże kawałki). Wysyp je na blachę do tarty i zalej masą jajeczną. Frittatę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.




Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz