Clafoutis to placek francuskiego pochodzenia, który jest (jak zwykle!) banalnie prosty do wykonania i zachwycający w smaku. Składa się z czereśni i ciasta naleśnikowego - więc nawet największy laik jest go w stanie przygotować bez problemu.
Składniki:
- 500 g czereśni
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jaja kurze
- 300 ml mleka
- laska wanilii
- cukier puder
Sposób przygotowania:
W tym czasie należy przygotować ciasto naleśnikowe. W misce mieszamy mąkę, jaja, 50 g cukru, ziarenka wanilii i mleko. Zalewamy ciastem czereśnie i wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika (klasycznie opiekanie góra - dół) na 30 - 35 minut.
Placek podajemy jeszcze ciepły obsypany cukrem pudrem!
Bon appetit! ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz