Clafoutis z czereśniami

czwartek, 30 czerwca 2016

Mniiiiammm! Tylko tyle mogę powiedzieć o dzisiejszym przepisie.
Clafoutis to placek francuskiego pochodzenia, który jest (jak zwykle!) banalnie prosty do wykonania i zachwycający w smaku. Składa się z czereśni i ciasta naleśnikowego - więc nawet największy laik jest go w stanie przygotować bez problemu.




Składniki:
- 500 g czereśni
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jaja kurze
- 300 ml mleka
- laska wanilii
- cukier puder

Sposób przygotowania:

W oryginalnych przepisach na clafoutis pojawia się wzmianka, że czereśnie powinny być z pestkami, ponieważ podczas pieczenia dają plackowi wspaniały, migdałowy aromat. Ja nie lubię jednak owoców z pestkami w wypiekach, więc je wydrylowałam. Czereśnie zasypujemy 50 g cukru i odstawiamy. 

W tym czasie należy przygotować ciasto naleśnikowe. W misce mieszamy mąkę, jaja, 50 g cukru, ziarenka wanilii i mleko. Zalewamy ciastem czereśnie i wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika (klasycznie opiekanie góra - dół) na 30 - 35 minut.



Placek podajemy jeszcze ciepły obsypany cukrem pudrem!




Bon appetit! ;-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz