Jak tylko pojawiają się na rynku kupuję i zjadam kilogramami. Moja ukochana wersja truskawek to te gniecione ze śmietaną i cukrem. Dziś jednak mam dla Was przepis na tartę. I mogą ją przygotować nawet nieszczęśnicy, którzy nie posiadają piekarnika. Jest po prostu przepyszna ;-)
Składniki:
- 350 g herbatników maślanych
- 200 g masła
- kilogram truskawek
- 400 ml mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- opakowanie galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotuj według przepisu z opakowania. Budyń podobnie, lecz użyj 100 ml mniej mleka - musi być gęsty. Jeśli boisz się, że babcia przyłoży Ci ścierką w łeb przygotuj budyń samodzielnie ;-) Ja jednak nie miałam czasu i wykorzystałam ten z torebki.
Herbatniki zmiksuj na drobny proszek.
Rozpuść masło i gorące wlej do herbatników. Wymieszaj - otrzymasz coś na wzór mokrego, morskiego piasku ;-) Wyłóż masą formę do tarty i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie wylej na ciasto budyń, poukładaj truskawki i zalej tężejącą galaretką.
Gotowe! ;-)
Koniecznie daj mi znać jak Ci smakowało!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz