Ahoj! Kiedy na rynku dostępne są już młode ziemniaki jestem rozdarta między radością wynikającą z ich obecności a tęsknotą za plackami ziemniaczanymi. Dlatego na moim stole pojawiają się placki z cukinii. Są bardzo zdrowe i sycące, a do tego mają niewiele kalorii. ;-)
Składniki:
- duża cukinia
- jedno kurze jajko
- 2 łyżki mąki (dowolnej)
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie ząbek czosnku i świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na wiórki, dodaj sól i pozostaw na 15 minut aż puści sok. Wyciśnij lekko wiórki i dodaj wszystkie składniki. Smaż kilka minut z każdej strony na suchej, teflonowej patelni (jeśli chcesz uzyskać wersję light ;-) ) aż placki się zarumienią.
Podawaj z sosem pomidorowym ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz