Karkówka wyszła doskonale, była miękka i soczysta a sos świetnie pasował do pieczonych ziemniaków.
Składniki:
- kilogram karkówki
- 2 cebule
- szklanka ketchupu pomidorowego lub sosu pomidorowego
- szklanka coli
- łyżka musztardy ( u mnie Horcicka)
- ulubione zioła do przyprawienia karkówki
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokrój na cienkie plastry. Oprósz solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami - ja dałam paprykę, czosnek, odrobinę majeranku. Jeśli masz czas odstaw karkówkę do lodówki, a jeśli jesteś z tych, którzy czekać nie lubią możesz od razu obsmażyć karkówkę na patelni.
Wystarczy około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w pióra i posyp na wierzch mięsa.
W misce wymieszaj colę, ketchup i musztardę i takim sosem polej karkówkę. Piecz w temperaturze 180 stopni, opiekanie góra - dół przez około 1,5 godziny.
Smacznego! :-)
Zrobilam w/g przepisu w smaku byla suoer ale twarda ,co było nie tak...?
OdpowiedzUsuńZrobilam w/g przepisu w smaku byla suoer ale twarda ,co było nie tak...?
OdpowiedzUsuń