Włoskie krokiety ziemniaczane nadziewane mozzarellą

czwartek, 7 kwietnia 2016

Dziś czas na moje najukochańsze krokiety ziemniaczane. Błagam, nie wierzcie mi na słowo i przygotujcie je sami! Robi je się banalnie prosto a smak jest uzależniający ;-)
Pierwszy raz jadłam krokiety ziemniaczane w Neapolu, ładnych kilka lat temu i do dziś pamiętam każdy kęs. No, najzwyczajniej w świecie są obłędne!

Składniki:
- 1 kg ugotowanych i potłuczonych ziemniaków (tak jak na puree)
- 3 jaja
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- szklanka startego sera grana padano lub parmezanu
- 200 g mozzarelli
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- mąka
- bułka tarta

Sposób przygotowania:
Do wystudzonych i ugniecionych ziemniaków dodaj dwa jaja, gałkę muszkatołową, starty ser, sól i pieprz. Wyrób masę tak żeby miała jednolitą konsystencję. Mozzarellę pokrój na paski. Z masy ziemniaczanej zrób krokiety o dowolnym kształcie i wielkości, a w środek włóż mozzarellę. Następnie każdego krokieta obtocz w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju do złotego koloru.

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz