Żeberka BBQ

czwartek, 3 marca 2016

Znacie kogoś kto nie lubi żeberek? Ja nie, a już żeberkom w sosie BBQ nie można się oprzeć ;-) Idealnie smakują z pieczonymi cząstkami ziemniaków i sałatką coleslaw. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie wymaga zbyt wiele pracy, więc nawet najbardziej zapracowane osoby mogą je spokojnie przygotować. Znikają jeszcze szybciej niż trwa ich przygotowanie!



Składniki:

-dwie łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml przecieru pomidorowego/zblendowanych pomidorów/domowego sosu pomidorowego
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka octu winnego (lub spirytusowego)
- łyżka sosu Worcester
- łyżka wędzonej słodkiej papryki
- dwie łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 kg żeberek

Sposób przygotowania:

Na oleju podduś drobno posiekaną cebulę i czosnek. Pilnuj by cebula się nie przypaliła. Następnie dodaj brązowy cukier i mieszając doprowadź do rozpuszczenia i karmelizacji. Następnie dodaj wędzoną paprykę i podsmaż jeszcze przez chwilkę. Teraz zalej cebulę sosem pomidorowym i dodaj pozostałe składniki - ocet, sos Worcester i sól. Sos gotuj przez 15 minut. I gotowe ;-)



Banalnie prosty i pyyyyyszny.
Żeberka umyj i pokrój na kawałki - jedna kostka na jedną porcję. Zalej żeberka połową ostudzonego sosu BBQ i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Najlepiej byłoby przetrzymać je całą noc w lodówce.
Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni (opiekanie góra - dół) przez około 2 godziny.



Możesz smarować żeberka w trakcie pieczenia pozostałym sosem BBQ albo podać sos osobno. Serwuj gorące z cząstkami pieczonych ziemniaków.


Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz