Składniki:
- 5 żółtek jaj
- 7 łyżek stołowych cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 40 ml likieru Amaretto (opcjonalnie można dodać brandy)
- opakowanie włoskich biszkoptów
- kubek mocnej kawy
- gorzkie kakao
Sposób przygotowania:
Zaparz kawę i pozostaw ją do całkowitego wystudzenia. W tym czasie ukręć żółtka z cukrem pudrem aż zrobią się białe (tak, tak dokładnie jak na kogel-mogel). Następnie dodaj serek mascarpone i miksuj przez minutę na najniższych obrotach. Ja do kremu dodaję 15 ml Amaretto, możesz spróbować, ale w oryginalnej wersji likier dodajemy tylko do kawy ;-)
Wystudzoną kawę wymieszaj z likierem i przelej do miski. Teraz czas na biszkopty. Pierwszą warstwę, którą ułożymy na spodzie blachy moczymy tylko z jednej strony - tej, na którą położymy krem.
Biszkopty układaj blisko siebie. Następnie wysmaruj je połową kremu i obsyp kakao.
Teraz czas na kolejną warstwę biszkoptów - te muszą być zamoczone z obu stron. Jeszcze tylko warstwa kremu, posypujemy kakao i tiramisu ląduje w lodówce na minimum 2 godziny.
Ciasto należy podawać zawsze schłodzone, dobrze komponuje się ze świeżymi owocami i filiżanką pysznej kawy. ;-)
Buon appetito!
A tu zapis z pierwszej audycji w Radiu Słupsk! ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz