Pomidolove - domowe przetwory z pomidorów

niedziela, 6 września 2015

Po europejskich wojażach czas wrócić do rzeczywistości. A rzeczywistość we wrześniu ma niesamowicie wiele smaków. Pyszne, słodkie pomidory postanowiłam pozamykać w słoikach by przez cały rok cieszyć się ich smakiem.
Zatem jeśli macie chwilę czasu polecam spożytkować go na robieniu weków ;-)
W tym wpisie znajdziecie przepis na ketchup, sok i suszone pomidory.



Ketchup pomidorowy



Składniki:

- 4 kg pomidorów lima
- 3 liście laurowe
- 4 szt. ziela angielskiego
- łyżka stołowa soli
- łyżka stołowa cukru
- 1/4 szklanki octu
- opakowanie bazylii
- jedna cebula
- cztery ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na cztery części i wrzuć je wraz z pozostałymi składnikami do suchego (bez wody) garnka.


Gotuj bez przykrywki na średnim ogniu około 2,5 godziny. Pomidory będą gotowe kiedy się rozpadną.



Teraz najgorsza część tego przepisu. Zawartość garnka przetrzyj dokładnie przez sito. Na sicie powinny zostać tylko skóry z pomidora i dodatki tj. ziele angielskie i liść laurowy.



Uzyskany przecier gotuj przez około 1,5 godziny, do uzyskania pożądanej gęstości.



Przelej do słoików i poustawiaj na ściereczce do góry dnem. Gotowe ;-)
Ja przecier robię średnio gęsty ponieważ oprócz tego, że używam go jako ketchupu to swoje zastosowanie znajduje także jako sos bazowy do pizzy czy sos do spaghetti.

Sok pomidorowy


Składniki:
- 4 kg pomidorów
- łyżka stołowa soli morskiej

Sposób przygotowania:

Pomidory przepuść przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Uzyskany sok zagotuj razem z solą morską. Podczas gotowania pamiętaj by ściągnąć pianę. Przelej do butelek, zakręć i postaw do góry dnem. Ciesz się smakiem domowego soku pomidorowego! ;-)

Suszone pomidory


Składniki:

- 2 kg suszonych pomidorów
- łyżeczka soli morskiej
- olej rzepakowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na połówki i oprósz solą morską. Jeśli masz suszarkę do grzybów z powodzeniem możesz z niej skorzystać. Czas suszenia pomidorów do około 24 h. Możesz też użyć piekarnika. Wstaw go na opiekanie góra - dół na 40 stopni. Pamiętaj by pomidory suszyć przy otwartych drzwiczkach. Jeśli chcesz możesz przechowywać wysuszone pomidory w słoikach bez żadnej zalewy (pamiętaj jednak by były szczelnie zakręcone by nie łapały wilgoci). Możesz także zalać je olejem. Olej podgrzej (lecz nie zagotuj!!!) i zalej nim pomidory. Słoiki standardowo ustaw do momentu ostygnięcia do góry dnem. Pamiętaj by olej nie był zbyt gorący bo inaczej spalisz pomidory. Do oleju możesz dodać swoje ulubione zioła lub suszony czosnek.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz