Wegański smalec z fasoli - niebo w gębie!

niedziela, 6 września 2015

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na obłędny wegański smalec z fasoli. Całkiem niedawno gościliśmy u naszych serdecznych znajomych - Kasi i Maćka, którzy raczyli nas niesamowitym, bezmięsnym żarełkiem (no dobra, Kasia nas raczyła, ale bez Maćka nie smakowałoby tak dobrze ;-) ).


Przepis jest czasochłonny ale uwierzcie mi, warto poświęcić ten czas.

Składniki:

- półtorej szklanki ugotowanej fasoli "Piękny Jaś"
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 goździk
- 1 owoc jałowca
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki lubczyku
- duża łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:

Fasolę namaczaj przez około 12 godzin. Ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Jabłka i cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju dodając ziele angielskie, jałowiec, goździki liście laurowe. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec smażenia wyrzuć przyprawy.
Fasolę zblenduj dodając sos sojowy, majeranek, pieprz i sól oraz pół szklanki zimnej wody.
Połącz cebulę i jabłko ze zblendowaną fasolą. Jeśli chcesz możesz wszystkie składniki jeszcze raz zblendować, mi jednak najbardziej smakuje kiedy są mocno wyczuwalne.
Smalec odstaw do lodówki na całą noc.

Uwaga!
Smak smalcu jest uzależniający i może powodować niekontrolowane cieknięcie śliny ;-)

Kasia dziękuję za przepis!

Smacznego ;-)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz