Dziś proponuję Wam ciasto, które znika w dosłownie pięć minut! Snickers jest bardzo słodki i sycący i nie znam osoby, która nie zachwyciłaby się nim.
Składniki:
{ciasto}
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
{masa budyniowa}
- opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- łyżka masła
- opcjonalnie cukier (jeśli budyń jest niesłodzony)
{masa kajmakowa}
- opakowanie masy kajmakowej
{masa orzechowa}
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 250 g orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć i uformowaną kulkę wsadź na 10 minut do lodówki.
W tym czasie ugotuj budyń.
Ciasto podziel na trzy części, wyłóż nim blachę i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W rondelku zagotuj przez 2 minuty wszystkie składniki potrzebne do zrobienia masy orzechowej. Wysmaruj gotową masą upieczony kawałek ciasta i wstaw go do piekarnika na kolejne 10 minut.
Pierwszą, ostudzoną warstwę ciasta posmaruj budyniem. Ułóż na nim kolejny placek i wysmaruj go masą kajmakową. Na wierzch ciasta połóż placek z masą orzechową.
Ciasto powinno przynajmniej na kilka godzin wylądować w lodówce ale moim zdaniem najlepiej smakuje na
drugi dzień.
Jestem pewna, że będzie Ci bardzo smakowało ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz