Pogoda za oknem jednoznacznie wskazuje, że na wiosnę należy jeszcze trochę poczekać. Tęskno mi za smakiem świeżych, soczystych owoców dlatego postanowiłam przygotować dziś owocowe crumble - pyszny, prosty deser podawany na gorąco.
Składniki (4 porcje):
- opakowanie mrożonych owoców (u mnie mix - jeżyny, maliny, porzeczki i jagody)
- jedno jabłko
- jedna gruszka
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone owoce wymieszaj z obraną i pokrojoną w kostkę gruszką, jabłkiem i 20 g cukru pudru.
Przełóż do żaroodpornych naczyń.
Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier puder i masło. Rozcieraj składniki w palcach aż do powstania kruszonki. (Część mąki możesz zamienić na migdały, mąkę orzechową, płatki owsiane - wszystko zależy od Twojej wyobraźni)
Kruszonką obsyp naczynia z owocami i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, na 20 minut.
Gotowe!
Ten deser przywołuje u mnie smaki z dzieciństwa. Koniecznie daj znać czy Ci smakowało! :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz