Owocowe crumble

sobota, 21 marca 2015

Pogoda za oknem jednoznacznie wskazuje, że na wiosnę należy jeszcze trochę poczekać. Tęskno mi za smakiem świeżych, soczystych owoców dlatego postanowiłam przygotować dziś owocowe crumble - pyszny, prosty deser podawany na gorąco.





Składniki (4 porcje):
- opakowanie mrożonych owoców (u mnie mix - jeżyny, maliny, porzeczki i jagody)
- jedno jabłko
- jedna gruszka
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 50 g miękkiego masła

Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone owoce wymieszaj z obraną i pokrojoną w kostkę gruszką, jabłkiem i 20 g cukru pudru.
Przełóż do żaroodpornych naczyń.


Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier puder i masło. Rozcieraj składniki w palcach aż do powstania kruszonki. (Część mąki możesz zamienić na migdały, mąkę orzechową, płatki owsiane - wszystko zależy od Twojej wyobraźni)


Kruszonką obsyp naczynia z owocami i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, na 20 minut.


Gotowe!



Ten deser przywołuje u mnie smaki z dzieciństwa. Koniecznie daj znać czy Ci smakowało! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz